דלג לתוכן

On Revelation

20 of 194
  1. Revelation 20:11-12
    QUESTION: And I saw a great throne, and one sitting upon it, and before him the books were opened; and another book was opened, which is the book of life. ANSWER: Another edition has “which is the book of the life of each person.” So, by the books opened he means the Testaments, for the world shall be judged according to both Testaments. By the book of the life of each person he means the memory of our actions, not that the Knower of secrets has a book to remind him of things. THERE FOLLOWS: And the dead were judged by those things which are written in the books, according to their works. ANSWER: That is, they were judged by the Testaments, according to what they had done or not done of what is in them. The books may also be understood to mean the acts of the just, by comparison with which the reprobates are damned, and, when this happens, it is as if they read in books exposed the good they themselves had refused to do.

    QUESTIONS AND ANSWERS MANUAL ON REVELATION

  2. Revelation 20:14-15
    QUESTION: And death and hell were cast into the pool of fire, and whosoever was not found written in the book of life. ANSWER: That is, whosoever was not judged by God as being alive. Whence it seems to me that the right interpretation for the books opened above is rather that of those who interpret them as being every single person's conscience and works being disclosed, and interpret the book of life as being God's foreknowledge, which cannot be mistaken concerning those who will be given eternal life, since they are written in that book, that is, foreknown.

    QUESTIONS AND ANSWERS MANUAL ON REVELATION

  3. Revelation 21:1
    QUESTION: And I saw a new heaven and a new earth. For the first heaven and the first earth was gone. ANSWER: That is, when the wicked have been judged, then the shape of this world will pass due to the burning of heavenly fires, so that, heaven and earth being changed for the better, the quality of the change of both will harmoniously match the incorruptibility and immortality of the bodies of the saints.

    QUESTIONS AND ANSWERS MANUAL ON REVELATION

  4. Revelation 21:6
    QUESTION: To him that thirsteth, I will give of the fountain of the water of life, freely. ANSWER: He now bedews believers on the road with drops of this same fountain which he will let those who overcome drink plentifully from when they have reached their fatherland. He does both freely, and the grace of God is life everlasting in Christ Jesus our Lord. [Rom. 6:23]

    QUESTIONS AND ANSWERS MANUAL ON REVELATION

  5. Revelation 21:8
    THERE FOLLOWS: But the fearful, and unbelieving, and the abominable, etc. ANSWER: He always mixes pleasant words with severe ones to instill carefulness into us. As the Psalmist says, The Lord keepeth all them that love him; but all the wicked he will destroy. [Ps. 144:20] He puts the fearful together with the unbelieving because you are afraid to venture into the battle when you doubt the reward of the winner. THERE FOLLOWS: And all liars, they shall have their portion in the pool burning. ANSWER: He shows that there are many kinds of lies; but the most dangerous and most detestable one is the one with which you sin against religion, this being the kind of lie about which he said earlier, “They say they are Jews, and are not, but do lie, for they are the synagogue of Satan.” [Rev. 2:9 and 3:9]

    QUESTIONS AND ANSWERS MANUAL ON REVELATION

  6. Revelation 21:9
    THERE FOLLOWS: Come; I will shew thee the bride, the wife of the Lamb. ANSWER: By the bride and wife he means the Church, which, while remaining unstained, is always engendering spiritual children to God; or he may also call it so because it is now espoused to God, and is then to be led to the immortal nuptials.

    QUESTIONS AND ANSWERS MANUAL ON REVELATION

  7. Revelation 21:10-11
    QUESTION: And he took me up in spirit to a great mountain: and he shewed me the holy city Jerusalem. ANSWER: After the fall of Babylon, the holy city, which is the bride of the Lamb, is seen on the mountain, for the stone cut out of a mountain without hands has broken in pieces the effigy of worldly glory, and has grown into a great mountain, and filled the whole world. [Dan. 2:34-35] THERE FOLLOWS: Coming down out of heaven from God, having the glory of God. ANSWER: It will indeed appear more beautiful when, by the Spirit by which its bridegroom is believed to have been conceived and engendered, it has gained fully to have a heavenly appearance.

    QUESTIONS AND ANSWERS MANUAL ON REVELATION

  8. Revelation 21:12
    QUESTION: And it had a wall great and high. ANSWER: That is, the impregnable firmness of faith, love, and hope. The Lord himself, protecting the Church on all sides, may also be taken to be the great wall, about which Isaiah says, A wall and a bulwark shall be set therein, [Is. 26:1] that is, the protection of the Lord and the intercession of the saints, who make a way for him to the hearts of believers by their teaching. THERE FOLLOWS: Having twelve gates. ANSWER: These gates are the apostles, who were the first, whether by their writings or by their works, to open the entrance to the Church for all nations.

    QUESTIONS AND ANSWERS MANUAL ON REVELATION

  9. Revelation 21:15
    QUESTION: And he that spoke with me, had a measure of a reed of gold. ANSWER: Christ, who is the Father's wisdom, measures the holy city, because he distributes the gifts of spiritual graces to every one of the faithful while ordering all things in number, and measure, and weight. [Wis. 11:21] We may also understand it to mean the teachers of the Church, fragile in body but heavenly in mind, who cleverly examine the merits of everyone.

    QUESTIONS AND ANSWERS MANUAL ON REVELATION

  10. Revelation 21:21
    THERE FOLLOWS: And the street of the city was pure gold, as it were transparent glass. ANSWER: He makes the streets of the same materials as those he had previously said the city was adorned with, for there are many people in the Church who, even leading a less strict and inferior life, are endowed with the greatest virtues, and shine with both purity of mind and the radiance of work.

    QUESTIONS AND ANSWERS MANUAL ON REVELATION

  11. Revelation 21:23
    QUESTION: And the city hath no need of the sun, nor of the moon, to shine in it. ANSWER: Because the Church is not guided by the light or elements of the world, but it is led through the darkness of the world by Christ, the eternal Sun. THERE FOLLOWS: For the glory of God will enlighten it. ANSWER: The light we shall enjoy in our fatherland is the same one by which we are now guided as we walk on the way. It is by the same light by which we have been taught to distinguish between good and evil that we shall then be made blessed and see only what is good.

    QUESTIONS AND ANSWERS MANUAL ON REVELATION

  12. Revelation 21:24
    QUESTION: And the nations shall walk through the light of it. ANSWER: It means that it is the selfsame Lamb that is now the way for travelers and will then be the life for citizens. [Ref. to John 14:6]

    QUESTIONS AND ANSWERS MANUAL ON REVELATION

  13. Revelation 21:25
    THERE FOLLOWS: And the gates thereof shall not be shut by day: for there shall be no night there. ANSWER: He is saying that there will be in that city the perpetual light of the Lamb, or rather that the Lamb himself will be there as a perpetual light, while nighttime will have been eliminated. As for the gates not being shut, it is a sign of the fullest security; for there it is no longer said, Watch ye, and pray that ye enter not into temptation, [Matt. 26:41, Mark 14:38] but rather, Be still and see that I am God. [Ps. 45:11]

    QUESTIONS AND ANSWERS MANUAL ON REVELATION

  14. Revelation 21:27
    QUESTION: Nor hath there entered into it anything defiled. ANSWER: He is describing the Church of that time when, after the wicked have been excluded from among them, the good alone will reign with Christ. But already now, every unclean person and liar is not in the Church, nor does the one who hates the city of God see its light, because the darkness hath blinded his eyes. [1 John 2:11] It is not here, but there that there will be the true healing of the nations, full redemption, and everlasting happiness. Finally, after having at last finished so great and so perilous a work, I beg with insistence, that if any people should deem this little work of mine worth reading, they should also remember to commend the author of the work to the Lord. I have actually quoted a good number of things from the teaching of the masters or from what I remembered from my readings — for we also have as a commandment that we should give back to our lord the talents we received, with the interests. Concerning the knowledge of numbers [...] also a few things [...] different number [...] Bede says [...] is…
    QUESTION: Nor hath there entered into it anything defiled. ANSWER: He is describing the Church of that time when, after the wicked have been excluded from among them, the good alone will reign with Christ. But already now, every unclean person and liar is not in the Church, nor does the one who hates the city of God see its light, because the darkness hath blinded his eyes. [1 John 2:11] It is not here, but there that there will be the true healing of the nations, full redemption, and everlasting happiness. Finally, after having at last finished so great and so perilous a work, I beg with insistence, that if any people should deem this little work of mine worth reading, they should also remember to commend the author of the work to the Lord. I have actually quoted a good number of things from the teaching of the masters or from what I remembered from my readings — for we also have as a commandment that we should give back to our lord the talents we received, with the interests. Concerning the knowledge of numbers [...] also a few things [...] different number [...] Bede says [...] is divided into seven sections; and in the fifth rule mentioned in his preface, he says that the trope works with regular numbers, in the trope called synecdoche, where either the whole is meant by a part or a part by the whole. This figure of speech even gives us the solution to that famous question of Christ's resurrection: for unless the last part of the day on which he suffered his Passion is taken as a whole day, that is, including also the previous night; and unless the night in the last part of which he was resurrected is taken as a whole day, that is, including also the then-dawning Dominical day, there cannot be three days and three nights, the time during which he said he would be in the heart of the earth. [Matt. 12:40] He calls “regular numbers” those the holy Scripture commends more notably, like seven, ten, or twelve. By these is usually represented either totality of time or perfection of a certain thing, as for example, as already said, Seven times a day I have given praise to thee [Ps. 118:164] means nothing else but His praise shall be always in my mouth. [Ps. 33:2] What is the number seven taken to mean but the sum of perfection? So the number seven is called perfect because it is made up of the first even number and the first odd number: the first that can be divided and the first that cannot be divided. This is actually why twelve apostles were chosen to be filled with the perfection of the sevenfold grace, for there is a rising from the number seven to the number twelve: when the number seven undergoes a multiplication of its parts by each other, it stretches to the number twelve: for whether four is multiplied by three or three by four, they turn seven into twelve. Therefore, since the holy apostles were being sent to preach the Trinity in the four parts of the world, twelve apostles were chosen, so that they might show by their number also the perfection they preached with their lives and voices. Here you are; you have both, the fulfillment of your request and of your wish. As far as time and place have allowed me to, with God's favor, I have complied willingly, instructed by the apostle, who tells us to be ready to satisfy everyone that asks. [1 Pet. 3:15] I know him who says, Open thy mouth, and I will fill it. [Ps. 80:11] Let us hasten to walk while it is light; the night will come, when no one can walk. [Cf. John 9:4] Let us imitate him about whom it is written, fearing God, and avoiding evil. [Job 1:1]

    QUESTIONS AND ANSWERS MANUAL ON REVELATION

All writers